Dohoda s U.S. Steel je blízko, tvrdí premiér

25.03.2013 Celý región

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská vláda a predstavitelia US Steel sú podľa Úradu vlády (ÚV) SR blízko k dohode o zotrvaní oceliarskeho gigantu v Košiciach. Vyplýva to zo záverov dnešného rokovania oboch strán v centrále US Steel v Pittsburghu.

Obe strany po stretnutí potvrdili, že rokovania sú na "dobrej ceste" a čoskoro by sa mal dosiahnuť pozitívny výsledok. Ako konštatoval šéf kabinetu Fico, dohoda medzi vládou SR a US Steel by sa mohla podpísať v krátkom čase. "Dúfam, že v krátkom čase budeme môcť oznámiť ľuďom v Košiciach, rodinám, ktoré sú viazané na zamestnanie v US Steel Košice, veľmi dobrú správu," povedal.

V rokovaniach medzi slovenskou vládou a spoločnosťou US Steel došlo podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Johna Surma k značnému pokroku.

Zároveň na dnešnom vzájomnom stretnutí v centrále US Steel v Pittsburghu so slovenským premiérom Robertom Ficom vyjadril nádej, že by sa mohli veci dotiahnuť "do pozitívneho výsledku".

Ekonomická situácia v Európe je taká kritická, že vláda musí bojovať o každé pracovné miesto, upozornil Fico. Dodal, že US Steel je spoločnosť, ktorá má výrazný vplyv na slovenskú ekonomiku. "Som pripravený rokovať do poslednej minúty, aby zostali zachované pracovné miesta v Košiciach... Keby som nepociťoval ohrozenie pracovných miest, tak by som pravdepodobne zvažoval, či zvoliť tento formát rokovania. Ale ja som spokojný, pretože mnohé otvorené otázky boli dokončené," zhrnul.

Vláda podľa neho nebude skrývať detaily zmluvy pred slovenskou verejnosťou. Robí tiež všetko pre to, aby neboli vynakladané žiadne finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu, ani peniaze, ktoré sa majú použiť na vytváranie pracovných miest. "Nemôžme hovoriť ani o žiadnych daňových prázdninách. Sme viazaní určitou európskou legislatívou. Ale hľadáme iné formy, ako zatraktívniť prostredie na Slovensku pre tohto významného investora," uzavrel slovenský premiér.

R. RAŠI: Dúfam, že dohoda s US Steel v bude v najbližších hodinách

Košický primátor Richard Raši vyjadril po dnešných rokovaniach slovenskej vlády so spoločnosťou US Steel nádej, že už v najbližších hodinách dôjde k podpísaniu memoranda o zotrvaní amerického oceliarskeho gigantu v Košiciach.

Na rokovaniach v centrále americkej firmy v Pittsburghu sa zúčastnil aj primátor Raši. "Dúfam, že po rokovaniach v najbližších hodinách dôjde k podpísaniu memoranda o zotrvaní US Steelu v našom meste. Ide o jedného z najvýznamnejších zamestnávateľov v Košiciach a preto verím, že táto pracovná cesta splní účel najmä v prospech Košičanov," povedal podľa tlačovej správy z košického magistrátu.

To, že sú rokovania na dobrej ceste, ocenil aj predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa, ktorý bol taktiež súčasťou slovenskej delegácie.
 

Vyberte región